Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο

Αναζήτηση όρων γλωσσάριου

Λεξικά

Λήμμα Εξήγηση
Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο
Λεξικά - Ελληνικές Ταινίες

Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο είναι ο τίτλος ελληνικής κωμωδίας παραγωγής Φάρος Φιλμ του 1963 σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπακώστα, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ο Ξενοφώντας Χαριτίδης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) είναι εργοστασιάρχης και συνέταιρος με τον Προκόπη (Γιώργος Κωνσταντίνου). Ο Ξενοφώντας επιθυμεί να παντρέψει την κόρη του Λίζα (Βούλα Αβραμίδου) με τον Προκόπη, όμως ούτε η ίδια, αλλά ούτε και η σύζυγος του Ξενοφώντα, Αλίκη (Μαρίκα Νέζερ) συμφωνούν σε αυτή την ιδέα.

Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της γυναίκας του και της κόρης του, θα πρέπει ο Προκόπης να αλλάξει κατά πολύ την εικόνα του. Έτσι, ο Ξενοφώντας έχει ένα σχέδιο: ο Προκόπης να προσποιηθεί ότι στο παρελθόν είχε ερωτικό δεσμό με μια διάσημη όμορφη, συγκεκριμένα με τη Γκιζέλα Ντάλι. Χρησιμοποιούν ως πειστήριο μια ψεύτικη αφιέρωση σε φωτογραφία που δήθεν έδωσε η Γκιζέλα στον Προκόπη. Η Λίζα και η μητέρα της πιστεύουν αυτή την ψεύτικη ιστορία και έτσι η στάση τους απέναντι στον Προκόπη αλλάζει ραγδαία. Ο Προκόπης και η Λίζα αρραβωνιάζονται.

Όμως, κάποια στιγμή η Γκιζέλα Ντάλι βρίσκεται τυχαία στη γειτονιά του υποτιθέμενου πρώην εραστή της για το γύρισμα μιας ταινίας. Οι διαδόσεις περί του παλαιού δεσμού Γκιζέλας-Προκόπη φτάνουν στα αυτιά του Βρασίδα Παπαράντζα (Νίκου Ρίζου), μνηστήρα της Γκιζέλας, ο οποίος επισκέπτεται τον Προκόπη και τον Ξενοφώντα προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Ο Βρασίδας αισθάνεται προσβεβλημένος και προκαλεί τον Προκόπη σε μονομαχία με πιστόλι, η οποία όμως δεν πραγματοποιείται.

Σκηνοθεσία Γιώργος Παπακώστας
Παραγωγή Γιώργος Κριάδης
Giovanni Mugnai
Σενάριο Γιώργος Παπακώστας
Ιστορία των Άρνολντ και Μπαχ
Βασισμένο σε Το γέλιο βγήκε από τον παράδεισο (Θεατρικό)
Πρωταγωνιστές Γιώργος Κωνσταντίνου
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Μαρίκα Νέζερ
Βούλα Αβραμίδου
Νίκος Ρίζος
Γκιζέλα Ντάλι
Γιώργος Τσιτσόπουλος
Μουσική Χρήστος Μουραμπάς
Τραγούδι Μιμίκα Καλατζή
Θεόδωρος Καμενίδης
Φωτογραφία Νίκος Μήλας
Δημήτρης Καράμπελας
Σκηνογραφία Γιώργος Μακρίδης
Εταιρεία παραγωγής Φάρος Φιλμ
Πρώτη προβολή 1963
Κυκλοφορία 12 Νοεμβρίου 2005 (DVD)
Διάρκεια 94
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα ελληνική

Εμφανίσεις - 84