1 minute reading time (266 words)

Το Κλωτσοσκούφι

Κλωτσοσκούφι

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Το 1960 σχεδόν παράλληλα με την πρεμιέρα της ταινίας "Το Κλωτσοσκούφι" κυκλοφορούν στην αγορά τρία δισκάκια 45 στροφών
με τα τραγούδια και τις μουσικές γέφυρες της ταινίας.
Δημιουργήματα του κορυφαίου Μάνου Χατζιδάκι, τον οποίο η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον λάτρευε.
Ο Μάνος αν και διατηρούσε αποστάσεις από το υλικό που έγραψε για χάρη της, τη θαύμαζε κι ας μη της το 'λεγε πάντα.
Μεταξύ τους υπήρχε μια σχέση αγάπης, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.
Άλλωστε ο Χατζιδάκις χρόνια μετά τις κινηματογραφικές τους συνεργασίες είχε πει για την Αλίκη:
«Η χούντα θα αναφέρεται στη τηλεόραση ίσως μόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η Βουγιουκλάκη θα μπαίνει στα σπίτια μας κάθε μέρα,
εκπροσωπώντας η παμπόνηρη την εποχή της αθωότητας του ελληνικού σινεμά».
Στο "Κλωτσοσκούφι" η Αλίκη τραγουδά τα: "Σπουργιτάκι μου" και το ομώνυμο τραγούδι (μαζί με το Γρηγόρη Μπιθικώτση).
Το δεύτερο είχε ηχογραφηθεί σε δίσκο 45 στροφών και από τη Νινέτ Λαβάρ
Ως ολοκληρωμένο έργο το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε το 1994 από τη δισκογραφική εταιρεία Philips,
ενταγμένο στην κασετίνα "Ο Μάνος Χατζιδάκις στον Ελληνικό Κινηματογράφο".
Για την ιστορία το "Κλωτσοσκούφι" έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου 1960.
Εισπρακτικά ήταν ένας θρίαμβος αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πίνακα εμπορικότητας τη χρονιά εκείνη.
Πρώτη σε εισπράξεις είχε έρθει "Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο".Και οι δυο ταινίες ήταν παραγωγές της Φίνος Φιλμ.

Κοινή Φιλμογραφία Αλίκης και Χατζιδάκι
  • Ερωτικές Ιστορίες – 1958
  • Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο – 1959
  • Το Κλωτσοσκούφι – 1960
  • Μανταλένα – 1960
  • Η Αλίκη στο Ναυτικό – 1961
  • Η Λίζα και η Άλλη – 1961
  • Αλίκη, αγάπη μου – 1962
  • Χτυποκάρδια στο Θρανίο – 1963

Κατηγορούμενος ο έρως
ΕΦΙΑΛΤΗΣ - ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Related Posts

 

Σχόλια (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Αφήστε τα σχόλια σας

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://greekcinema.gr/