4 minutes reading time (722 words)
Featured 

55 ημέρες στο Πεκίνο

55 ημέρες στο Πεκίνο

 Οι 55 μέρες στο Πεκίνο είναι ένα 1963 ιστορικό αμερικανικό επικό δράμα ταινιών Technirama και Technicolor , που παράγεται από τον Samuel Bronston και σκηνοθετούνται από τονNicholas Ray , τον Andrew Marton (πιστώνεται ως δεύτερος σκηνοθέτης ) και τον Guy Green (uncredited). Η ταινία ασχολείται με τον Charlton Heston , τον Ava Gardner και τον David Niven και κυκλοφόρησε από τους Allied Artists . Το σενάριο γράφτηκε από τον Philip Yordan , τον Bernard Gordon , τον Ben Barzman και τον Robert Hamer , ενώ το μουσικό κομμάτι συντάχθηκε από τον Dimitri Tiomkin . το θεματικό τραγούδι "So Little Time" απαρτίζεται από τον Tiomkin με στίχους του Paul Francis Webster .

55 ημέρες στο Πεκίνο είναι μια δραματοποίηση της πολιορκίας των ενώσεων των ξένων λεγεώνων στο Πεκίνο (τώρα γνωστό ως Πεκίνο) κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μπόξερ , που πραγματοποιήθηκε από το 1898 έως το 1900 στην Κίνα. Βασίζεται στο βιβλίο του Noel Gerson .

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Nicholas Ray παίζει τον δευτερεύοντα ρόλο ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Κίνα . Αυτή η ταινία είναι επίσης η πρώτη γνωστή εμφάνιση του μελλοντικού αστέρι της πολεμικής τέχνης Yuen Siu Tien . Ο ιαπωνικός σκηνοθέτης Juzo Itami , που πιστώνεται στην ταινία ως "Ichizo Itami" , εμφανίζεται ως Col. Goro Shiba .

Το καλοκαίρι του 1900, η ​​πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κίνα, επηρεάζοντας τα 100 εκατομμύρια, ενώ χιλιάδες αλλοδαποί από διάφορες βιομηχανικές χώρες εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους μέσα στις πρεσβείες του Πεκίνου για να επιδιώξουν τον έλεγχο της αποδυναμωμένης χώρας. Οι Μπόξερ εναντιώνονται στον Χριστιανισμό και αναστατώνουν τις ξένες δυνάμεις.

Η αναταραχή στην Κίνα επιδεινώνεται επειδή οι μυστικές κοινωνίες του Μπόξερ έχουν σιωπηρή έγκριση από την αυτοκράτειρα Cixi Dowager ( Flora Robson ). Απογοητευμένοι από την ξένη καταπάτηση, με 13 από τις 18 επαρχίες της Κίνας να έχουν εξαναγκαστεί σε εδαφικές παραχωρήσεις σε αυτές τις δυνάμεις, η αυτοκράτειρα ενθαρρύνει τους μπόξερ να επιτεθούν σε όλους τους αλλοδαπούς στο Πεκίνο και αλλού στην Κίνα. Όταν η αυτοκράτειρα δεν τιμωρεί τη δολοφονία του γερμανού πρεσβευτή στο Πεκίνο και «προτείνει» να φύγουν οι αλλοδαποί, ξέσπασε μια βίαιη πολιορκία της αλλοδαπής περιουσίας του Πεκίνου (που διαρκεί από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου 1900). Οι ξένες πρεσβείες στο Πεκίνο είναι παγιδευμένες από την τρομοκρατία καθώς οι μπόξερ σκοπεύουν να σκοτώσουν τους Χριστιανούς σε ένα αντιδυτικό εθνικιστικό πυρετό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής φρουράς είναι ο αμερικανός ναυτικός Major Matt Lewis ( Charlton Heston ), ένας έμπειρος χέρι της Κίνας που γνωρίζει καλά τις τοπικές συνθήκες. Ένα ενδιαφέρον αγάπης κυριαρχεί ανάμεσα στον Major Lewis και τη βαρόνη Natasha Ivanoff ( Ava Gardner ), ρώσικη αριστοκράτη , η οποία αποκαλύπτεται ότι είχε μια υπόθεση με έναν Κινέζο στρατηγό, προκαλώντας αυτοκτονία στον ρώσο σύζυγό της. Ο ρώσος αυτοκράτορας, ο οποίος είναι ο γαμπρός της Νατάσα, έχει ανακαλέσει τη θεώρηση της Νατάσα σε προσπάθειες να ανακτήσει ένα πολύτιμο κολιέ από τη βαρόνη. Παρόλο που η βαρόνη προσπαθεί να εγκαταλείψει το Πεκίνο καθώς ξεκινά η πολιορκία, επιστρέφει στον Major Lewis και εθελοντές στο νοσοκομείο, το οποίο έχει πληγεί από την πολιορκία και εξαντλείται. Για να βοηθήσει τους υπερασπιστές, η βαρόνη ανταλλάσσει το πολύτιμο κολιέ της για ιατρικές προμήθειες και φαγητό, αν και τραυματίζεται στη διαδικασία και αργότερα πεθαίνει.

Ο Lewis οδηγεί το μικρό αριθμό 400 πολυεθνικών στρατιωτών και Αμερικανών ναυτικών που υπερασπίζονται την ένωση. Καθώς η πολιορκία επιδεινώνεται, ο Maj. Lewis σχηματίζει συμμαχία με τον ανώτερο υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας, Sir Arthur Robinson ( David Niven ), για να κρατήσει τους μπόξερ σε απόσταση, εν αναμονή της άφιξης βρετανικής ανακουφιστικής δύναμης υπό την ηγεσία του ναύαρχου Σίδνεϊ. Αφού άκουσε ότι η βρετανική δύναμη αποκρούστηκε από τις κινεζικές δυνάμεις, ο Maj. Lewis και ο Sir Arthur κατάφεραν να εκτοξεύσουν ένα κινεζικό απόθεμα πυρομαχικών.

Καθώς οι ξένοι υπερασπιστές σώζουν τρόφιμα και νερό προσπαθώντας να σώσουν πεινασμένα παιδιά, ελπίζοντας για ενισχύσεις από άλλες χώρες, η αυτοκράτειρα συνεχίζει να σχεδιάζει με τους Μπόξερ να σπάσουν την πολιορκία με τη βοήθεια κινεζικών στρατευμάτων. Τελικά, μια άλλη ανακουφιστική δύναμη που αποτελείται από τη Συμμαχία Οκτώ Εθνώνκαταφτάνει για να καταστρέψει την κινεζική εξέγερση, φτάνοντας στο Πεκίνο την πεντηκοστή πέμπτη ημέρα. Απελευθερώνουν την πολιορκία των ξένων λεγεών μετά τη Μάχη του Πεκίνου . Η ταινία τελειώνει με την πρόβλεψη της κατάρρευσης της δυναστείας Qing , κυβερνήτες της Κίνας για τους προηγούμενους δυο και μισό αιώνες.

Ανεμόμυλος Σουηδίας
Ο ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ 1968 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Related Posts

 

Σχόλια (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Αφήστε τα σχόλια σας

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://greekcinema.gr/